18 października 2024 18:49 | Aktualności
16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba z tej okazji nasze przedszkolaki odwiedziły piekarnię, gdzie dzięki uprzejmości właścicieli i pracowników maluchy poznały pracę piekarza i jego obowiązki. Zapach świeżego chleba, tajemnicze maszyny i uśmiechnięci piekarze – to wszystko czekało na dzieci podczas tej niezwykłej wyprawy. Z wielką ciekawością dzieci wkroczyły do miejsca, gdzie powstają pyszne chleby, bułki i słodkie wypieki. Pierwszym przystankiem była mąka – biała, delikatna substancja, z której powstaje ciasto. Dzieci mogły ją dotknąć, poczuć jej konsystencję i dowiedzieć się, skąd się bierze. Następnie przyszła pora na ogromną misę, w której mieszano ciasto. Było to jak podróż do wnętrza wulkanu! Przedszkolaki z zaciekawieniem obserwowały, jak z prostych składników powstaje coś tak wyjątkowego. Największą atrakcją był oczywiście piec. Ogromny, gorący, z tajemniczym wnętrzem. Dzieci słuchały o różnych rodzajach pieczywa, o tym, jak długo się je piecze i w jakiej temperaturze. Maluchy mogły nawet powąchać zapach świeżo upieczonego chleba, który unosił się w powietrzu. Wizyta w piekarni to nie tylko smakowa przygoda, ale także lekcja o pracy, o tym, że każdy produkt ma swoją historię i że za każdą chrupiącą kromeczką stoi ludzka praca i pasja. Dzięki takiej wizycie dzieci nie tylko poznały proces powstawania chleba, ale także rozwinęły swoją wyobraźnię i zmysły.